Setiap ibu bersalin pasti akan melalui pelbagai perubahan drastik ditubuh badannya, salah satunya adalah stretch mark atau dipanggil perut berakar selepas bersalin. Ia tanda normal bagi setiap ibu yang bersalin. Bukan hanya setakat anak sulung, malah dah anak 8 dan lanjut usia pun masih ada stretch mark lagi. Tapi jangan risau kesan stretch mark bukannya penyakit, tapi kesan stretch mark itu mungkin menggangu penampilan di depan suami. Dengan cuma menggunakan bahan dari rumah, stretch mark anda akan beransur hilang.

stretchmark selepas bersalin

 1. Lemon

lemon & stretchmark

Buah lemon sememangnya lazim mempunyai kandungan semulajadi yang bermanfaat untuk mengatasi stretch mark, ini kerana buah lemon membantu mempercepatkan proses regnerasi sel-sel kulit baru dan membuang sel-sel kulit lama yang telah mati. Caranya amat mudah, potong buah lemon kepada beberapa keping sederhana nipis dan gosokan secara perlahan pada sekitar kawasan strecth mark. Biarkan seketika dan basuh dengan air suam setelah kering.

 1. Aloe Vera

aloe vera & stretchmark

Aloe Vera atau lidah buaya memang dikenali sebagai penawar pelbagai penyakit. Lidah buaya mengandungi kolagen tumbuhan yang sangat bagus untuk pembaikan kulit manusia. Seeloknya gunakan gel yang diperolehi secara terus dari batang lidah buaya. Caranya ambil daun lidah buaya, buangkan duri dan buangkan kulit luarnya. Kemudian keluarkan gel melekit dari bahagian dalam daun lalu sapukan terus gel tersebut di stretch mark anda. Biarkan selama 2 jam kemudian basuh dengan air.

 

 1. Aprikot

aprikot & stretchmark

Ramai orang menggunakan scrub aprikot yang terjual di pasaran, tahukah anda boleh buat sendiri scrub ini. Caranya adalah sediakan 2 atau 3 biji buah aprikot, potong buah aprikot dan keluarkan biji, lenyekkan buah-buahan untuk mendapatkan pes mereka. Kemudian, tampalkan pes tersebut di stretch mark anda dan biarkan selama kira-kira 15 hingga 20 minit lalu basuh dengan air suam.

 

 1. Ubi Kentang

ubi kentang & stretchmark

Khasiat kentang terdiri daripada pelbagai vitamin dan mineral termasuk Vitamin C, B kompleks, kalium, magnesium, kalsium dan zink. Oleh itu, kentang mampu merangsang kolagen dan sintesis elastin, ia berkesan memulihkan stretch mark anda. Caranya ialah dengan mengambil sebiji kentang dan potongnya dalam saiz tebal, ambil sekeping dan sapu perlahan pada kawasan stretch mark anda. Pastikan jus dari kentang disapu di seluruh kawasan stretch mark dan biarkan selama 5 hingga 10 minit.

 

 1. Putih Telur

putih telur & stretchmark

Putih telur amat kaya dengan kolagen dan vitamin A dan oleh itu ia amat sesuai untuk merawat parut atau luka terbakar dengan berkesan. Caranya amat mudah, pukul putih telur dengan garpu. Boleh juga putih telur itu dicampurkan dengan minyak zaitun kemudian sapukan pada stretch mark. Biarkan selama 15 minit dan bauh dengan air suam.

6. Minyak Tenang Anakanda

Untuk mendapatkannya, boleh SMS/Whatsapp “Minyak” ke
012-699 2604

Bahan aktif di dalam Minyak Tenang Anakanda iaitu minyak cengkih (clove oil) sangat bagus untuk kulit dan mampu melembabkan kulit dan secara tidak langsung menghalang kulit daripada regangan.

 

 

0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty