Risaunya tengok si anak yang kurang selera makan. Tiap kali disuap makan, pasti ditolak. Berat badan makin susut. Nak pergi check doktor pun takut. Takut si ibu yang kena marah dengan doktor dek kerana berat anak yang tak naik-naik.

Anak kurang selera makan memang satu perkara yang merunsingkan. Bimbang kalau-kalau si anak tidak cukup nutrisi makanan dan perkembangan badan mereka menjadi terbantut.

Apa sebab utama anak-anak tak lalu makan?

1)Mereka sudah kenyang dengan susu berbotol-botol.

2)Anak sudah terbiasa dengan makanan ringan seperti keropok, gula-gula, biskut dan coklat. Ini kerana stok makanan ringan ini sentiasa ada di rumah. Ibu ayah juga selalu mengambil jalan mudah dengan memberikan anak-anak makanan ini bagi mengelakkan anak-anak daripada menangis atau meragam.

3)Ibu bapa/penjaga tidak tahu citarasa anak. Selalu memaksa anak makan makanan yang tawa atau bukan citarasa mereka.  Sesetengah anak gemar makanan yang lembut seperti bubur dan sup, sesetengah anak pula suka makanan seperti mee, atau spaghetti. Masak masakan yang digemari oleh anak untuk menggalakkan selera makan mereka.

4)Anak anda berkemungkinan ada masalah penghadaman. Ini boleh berpunca daripada perkara no 1 & 2.

Untuk mendapatkannya, boleh SMS/Whatsapp “Minyak” ke 012-699 2604